Wat is groene stroom

Groene stroom wordt opgewekt met behulp van duurzame en schone bronnen. Deze opwekking gebeurt met behulp van zon, wind, biomassa, warmtekracht en waterkracht. Dit in tegenstelling tot grijze stroom dat opgewekt wordt door Steenkool, olie of gas te verbranden. Groene stroom zorgt ervoor dat er geen CO2 uitstoot plaats vind en dat de energie hernieuwbaar is, dus ook morgen en over 10 jaar op deze manier opgewekt kan worden. Groene stroom is dus schoon duurzaam en hernieuwbaar. Zorg er dan ook voor dat u altijd overstapt op groene stroom. Dit verhoogt de druk op energie bedrijven om versnelt te verduurzamen en bijvoorbeeld kolen centrales te laten sluiten.

Hoe weet ik of ik groene stroom krijg

Groene stroom en grijze stroom lopen over het zelfde stroomnet, er komt dus zowel groene als grijze stroom uit uw stopcontact. Maar door groene stroom te kopen zorgt u ervoor dat de stroom die op het stroomnet gaat wel groen is. Met andere woorden, als iedereen overstapt naar groene stroom, komt er alleen nog maar groene stroom op het net en kunnen vervuilende centrales wel sluiten, omdat niet hun stroom nog wil hebben.

Verschil in groene stroom

Hoe raar het misschien ook klinkt, maar er is verschil in soorten groene stroom. Er zijn verschillende stroom aanbieders die zelf groene stroom opwekken in Nederland of inkopen en dit op het stroomnet zetten. Dit is 100% groene stroom. Maar er zijn ook aanbieders die certificaten kopen van bijvoorbeeld waterkracht centrales in ScandinaviĆ«, hierdoor kopen ze eigenlijk stroom in dat anders ook op het stroomnet was geleverd. Deze stroom is dus wel groen, maar zorgt er niet voor dat deze lokaal in Nederland wordt opgewekt en dat er niet wordt geĆÆnvesteerd in vergroening van de energie opwekking in Nederland. Let bij het vergelijken dus op of de stroom uit Nederland komt. Echte groene aanbieders van Lokaal opgewekte stroom zijn dan ook bijvoorbeeld: Qurrent, Van de Bron, Pure Energie, Powerpeers of Greenchoice.

Start hier met vergelijken van groene stroom aanbieders